Toppery na tort – alternatywa dla zwykłych świeczek

Smak i prezentacja Twojego tortu jest zdecydowanie ważna, ale czasami to właśnie topper na tort będzie najważniejszy. Te nieskomplikowane urządzenia wyznaczają motyw przewodni okazji i przepięknie wyglądają na zdjęciach jako część świątecznego kolażu.

Czym są toppery i co z nimi zrobić?

Niewiele osób wie, że topper w swojej nazwie pochodzi z Anglii i oznacza „szczyt” dla jakiejś konstrukcji. Taka dekoracja wieńczy tort lub inny deser.

Dziś porozmawiajmy o elementach dekoracyjnych, są one płaskie lub mają objętościowy kształt. Materiałem do ich wykonania może być wszystko – jadalne lub nie.

Toppery na tort mogą być wykonane z czekolady, piernika, masy na bazie masy cukrowej, zwykłego papieru lub papieru cukrowego, drewna i wielu innych materiałów.

Głównym powodem dla toppera jest ozdobienie słodkiego przysmaku, aby uczynić go jaśniejszym i ciekawszym, a także połączyć go z tematem imprezy.

Toppery występują w dwóch rodzajach: jadalne i niejadalne. Niejadalne to tematyczne słodkie dekoracje montowane pionowo na torcie i przygotowane przez dekoratora tortu lub autora.

Najczęstsze toppery cukiernicze:

  • Piernik do zjedzenia;
  • Ptasie mleczko na patyku;
  • Beza na patyku;
  • Ciastka;
  • Lizaki;
  • Wazony i inne przedmioty dekoracyjne wykonane z karmelu lub izomaltu;
  • Kwiaty waflowe;
  • Dekor wolumetryczny czekolady;
  • Dekoracje wykonane z mastyksu lub papieru cukrowego;
  • Ozdoby wolumetryczne z owoców, jagód w stylu rzeźbienia na patykach.

Niejadalne nakładki służą wyłącznie urodzie, ale można je zachować na pamiątkę – okres przydatności do spożycia nie jest ograniczony.

Topper na tort dostępny tutaj.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Akcesoria w gastronomii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz