Jak ważne jest użycie termometru kuchennego podczas gotowania ?

Wiele gospodyń domowych uważa, że gadżety kuchenne są zbędne i potrzebne głównie mistrzom kuchni. Profesjonalni szefowie kuchni mogą się obejść bez wielu gadżetów, ale używają ich, bo wierzą, że w ich branży nie ma rzeczy małych.

Jednym z takich urządzeń jest termometr gastronomiczny, który dla wielu osób jest uważany za rzecz bezużyteczną. Oczywiście, można się bez niego obejść, ale jest to termometr cukierniczy, który pomoże niedoświadczonym kucharzom obserwować czas przygotowania różnych potraw.

Różne rodzaje termometrów kuchennych

Jeśli gospodyni zdecydowała, że potrzebuje tego gadżetu kuchennego, konieczne jest, aby mieć pojęcie o tym, jakie odmiany termometrów istnieją. Główny podział to podział na analogowe i cyfrowe.

Ten pierwszy będzie odpowiadał tym, którzy nie wymagają dużej dokładności i chcą zaoszczędzić na zakupie. Urządzenia cyfrowe to świetna opcja dla osób, które odpowiedzialnie i skrupulatnie podchodzą do przygotowywania posiłków.

Analogowy termometr kuchenny

Ten typ urządzenia, zwany również urządzeniem mechanicznym, działa na zasadzie rozszerzania się ciał pod wpływem rosnącej temperatury. Istnieją dwa rodzaje skali:

  1. Pierwszy rodzaj, gdy metal się nagrzewa, wskazówka termometru przesuwa się, na zewnątrz tarcza wygląda jak zegarek. Czujnik jest zwykle metalową spiralą lub bimetalową płytką.
  2. Drugi typ również przypomina chronometr, ale zamiast klasycznej wskazówki, skalę stanowi rurka z zabarwionym płynem. Płyn rozszerza się wraz ze wzrostem temperatury potrawy i skala rośnie. Po ochłodzeniu obserwuje się proces odwrotny.

Termometry kuchenne posiadają główną zaletę, którą jest niska cena urządzeń analogowych. Takie urządzenia są łatwe do umycia, nie trzeba się obawiać, że wilgoć dostanie się na część elektroniczną. Nawet jeśli woda w jakiś sposób wsiąknie w obudowę, nie wpłynie to na działanie urządzenia, wystarczy je tylko osuszyć.

Termometr cukierniczy dostępny na stronie sklepu Polmarkus.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Maszyny w gastronomii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz